Deutsch Schützen
7474 Deutsch Schützen, Austria
  • Story
  • Place

Átugrott a szomszédhoz

Available in: English | Magyar

Schlaffer Ferenc egy magyarul is alig beszélő német nemzetiségű földműves családban született. Szakmát tanult, tetőfedőként jól keresett, mégis alig várta, hogy betöltse 18. életévét és nagykorú legyen, hogy megvalósítsa azt, amit a családja többször tervezett, hogy elhagyja Magyarországot. „Végeredményben nekem az a belső bánatom volt, hogy mindent elvettek.” Mire megszületett ugyanis a német nemzetiségűek, mint háborús bűnösök elleni intézkedések során a családja elveszítette a tisztes megélhetést biztosító parasztgazdasághoz tartozó földjüket és házukat. A születésnapja utáni egyik napon munka után hazament, odaadta édesanyjánk a fizetését és biciklire szállt. „Mondtam, hogy elmegyek, csak nem azt mondtam, hogy külföldre megyek.” Kihajtott a település szélére, ami alig fél kilométerre volt a házuktól. Út közben még találkozott a nővérével és annak kislányával. Pornóapáti szélétől a szomszédos osztrák falu, Deutsch Schützen, „nagyon közel volt, át lehetett látni.” A faluban folyamatosan járőröztek, „de aki ott született, annak nem volt probléma, hogy hol vagy mikor tudná elhagyni az országot. Tudtam, hogy hol vannak a járőrök, fönn voltak a magaslesen is meg mindenhol.” A magyar vámhivatal és az osztrák vámkatonaság épülete között megállt. Odalépett a kerítéshez, fellépett a drótra és átmászott a másik oldalra. Néhány másodperc alatt játszódott le az egész. Ha látták is a határőrök, nem lőhettek rá. „Egy fiatal gyerek fölmászik a kerítésre, átugrik a szomszédhoz, annyi.” És már meg is érkezett Deutsch Schützenbe.

Schlaffer Ferenc

Schlaffer Ferenc

Schlaffer Ferenc 1950-ben született az osztrák-magyar határtól pár méternyire levő Pornóapátin. A falu többségében németek lakta volt, a család is német származású, még otthon is a német nyelvet használták sokáig. A családi parasztgazdaság nyújtott megélhetést számukra. Anyja, Éder Anna a háztartást vezette, az otthoni gazdaságban, majd a téeszben dolgozott. Apja, Schlaffer János egy ideig magángazdálkodóként dolgozott, majd az erdőgazdaságnál kapott munkát. A család a háborús bűnösnek tartott német kisebbséget ért sérelmek és a szegénység miatt többször is fontolgatta, hogy elhagyja az országot. Schlaffer Ferenc Pornóapátiban és a közeli Felsőcsatáron végezte az általános iskolát, annak elvégzése után pedig a közeli Szombathely szakmunkásképzőjében, tetőfedőnek tanult tovább. A szakiskolát 1968-ban végezte el, utána a szombathelyi Vasépnél kezdett el dolgozni. Néhány hónapnyi munka után – pár nap telt el a tizennyolcadik születésnapja óta – hazament a munkából, odaadta az édesanyjának a fizetését, majd elment a pár száz méterre lévő határhoz, és azon átmászva elhagyta az országot. Átugrott Deutsch Schützenbe (Németlövő). Eisenbergben (Csejke) jelentkezett az ott lévő osztrák határőrházban, a következő nap pedig Traiskirchenbe (Doborján), a menekülttáborba került. Először az Egyesült Államokba szeretett volna menni, azonban meggondolta magát és maradt. E miatt négy évre kitiltották az országból, de végül is nem kellett elhagynia Ausztriát. Traiskircehnben lakott, onnan járt be Bécsbe dolgozni, majd egy idő után Bécsbe is költözött. 1980-ban szerzett osztrák állampolgárságot, ekkor látogatott haza Magyarországra először a disszidálása óta. Feleségül vett egy osztrák nőt, de elváltak, majd élettársi viszonyban élt egy másik osztrák nővel, akitől gyereke is született. Lánya, Natalia 2005-ben meghalt. 1989-ben újra megházasodott, felesége szombathelyi származású, Gunyhó Erzsébetnek hívják, Ausztriában dolgozik ápólóként. Kétlaki életet élnek, Bécsben egy bérleményük, Szombathelyen egy családi házuk van. Jelenleg nyugdíjas.

Deutsch Schützen

Available in: English | Magyar

Deutsch Schützen is a small municipality with approximately 1000 inhabitants in Burgenland (Austria). People who live in this basin at the foot of Eisenberg, bordered by oak and pine forests, cultivate their vineyards, produce wine and as of recently are engaged in agritourism. After the peace treaties following WWI and the plebiscite of 1922 the border line between Austria and Hungary was defined between Deutsch Schützen and Pornóapáti. The latter was inhabited mostly by peasants of German ethnic origin and only a few hundreds meters separate the two villages. This new frontier divided the two areas although only a narrow green zone separates one from the other. The brook Pinka, too, flows through both Deutsch Schützen and Pornó, meandering between both Hungarian and Austrian territories. During WWII a labour camp was built outside the village for Jewish deportees. At the time of the retreat of the Nazi forces, some 60 of them were massacred on March 29, 1945. In the Communist era when the Iron Curtain cut off the two neighbouring countries, those Hungarians who managed to reach the Hungarian villages in the border zone either by an official permission or by crossing the electric wires, could relatively easily escape to Austria from these places. This is the reason why a lot of emigrants chose the direction of Deutsch Schützen to leave Hungary illegally.

Deutsch Schützen

On this place

Jumped over to the neighbours'

Jumped over to the neighbours'

Ferenc Schlaffer
Memory of Nations Places Mobile App
Get the app for free in your mobile app store!