Bozsok
Bozsok, Hungary
  • Story
  • Place

Az önkéntes kísérő

Available in: English | Magyar

A Gulágot és Szibéria különféle vidékeit is megjárt Gúth Zoltán és a fiatal fiúk, akik mellé önkéntes kísérőként szegődött 1957 elején Szombathelyen vonatra szálltak. Arra, hogy vezetőt fogadjanak, és tehetautóval vágjanak neki a határnak, nem volt pénzük. Köztudott dolog volt, hogy a Szombathelyről Kőszeg irányába menő szerelvények napi rendszerességgel lelassítottak a vasúti pálya egy bizonyos szakaszán, a földeken, a településeken kívül, mivel azokat karhatalmisták és szovjet erők ellenőrizték. Amikor a vonat már csak lépésben ment, Bozsok határában, az utasok ugrálni kezdtek lefele. Voltak gyerekek, kisgyerekesek, párok, legtöbbjük fiatal volt. Voltak, akik csomagokkal voltak, Gúthéknál semmi. Akiknél nem voltak csomagok, szaladtak. „Elözönlöttek mindent, mint a sáskák. Legalább húszan voltak, ha nem többen. Ki elesett, ki nem. Szaladgált mindenki, és akkor mentünk át. Ott volt egy olyan kis patakszerűség, voltak rajta ilyen rozoga hídmaradványok stb., ott át lehetett menni.” Fél órás gyalogút volt még onnan Ausztria, a drótkerítést a megelőző hónapok során már leszakították és a földbe taposták a korábbi menekültek. „Ott voltak azok a fölszántott területek stb., de addigra már le volt rombolva minden. Az emberek lerombolták, akik mentek már előtte át. Már hónapok óta mentek ott át. November, december, január, ott mentek át egész télen.” A határ túloldalán már várták a menekülteket, kikérdezték, ellátták őket. Gúth Zoltán elbúcsúzott a fiúktól, sikerült kijutnia velük, de ugyanazon az úton, ahol jött, vissza is sétált Magyarországra. „Már akkor a feleségem és a gyerekeim visszamentek a Szovjetunióba. Én ki akartam menni a Szovjetunióba utánuk. Én nem tudtam, hogy nem fognak kiengedni. Akkor még reméltem, hogy kiengednek majd.”

Gúth Zoltán

Gúth Zoltán

Gúth Zoltán 1929. november 1-jén született Maglódon. Apja felsőkereskedelmit végzett, anyja titkárnő volt. Édesanyja korán meghalt, apja újranősült. Az elemi és a polgári iskola elvégzése után kereskedelmi iskolába járt, azt azonban már nem fejezte be. A második világháború végén mozgósították, légvédelmisként szolgált. 1948-ban Szibériába került kényszermunkára, miután tiltott határátlépést követett el. Két évet töltött a gulágon, majd négy és fél évet száműzetésben. Szibériában házasságot kötött, két gyereke született, családja hazatérése után követte őt Magyarországra. Munka közbeni lázításért négy hónap börtönbüntetésre ítélték. Különféle építkezéseken dolgozott festőként, majd ugyancsak festőként a hajmáskéri szovjet laktanyában alkalmazták. A forradalom idején részt vett a felkelők oldalán a harcokban. Családja 1956 után visszatért a Szovjetunióba. A forradalom után öccse Jugoszlávia felé elhagyta az országot. 1957 elején az ország elhagyására készülő fiatalokkal futott össze. Ajánlkozott, hogy elkíséri őket, segít nekik. Vonattal jutottak le a határ közelébe, majd a vonatról leugráló többi menekülttel együtt pár kilométert megtéve Bozsok közelében mentek át a határon. Gúth Zoltán Ausztriából szinte azonnal visszafordult, a családját akarta követni a Szovjetunióba. Kétszer kísérelt meg határátlépést a Szovjetunióba, mindkétszer elfogták, és elítélték. Szabadulása után Borsod megyét jelölték ki számára lakhelyként, Tiszaszederkényben (később Leninváros majd Tiszaújváros) telepedett le. Szovjet feleségétől elvált, újranősült, második házasságából három gyermeke született. Festőként dolgozott a városban, ill. szerte az országban. 1989-ben nyugdíjba vonult. Az elszenvedett sérelmekért kárpótlásban részesült.

Bozsok

Available in: English | Magyar

Bozsok is a small Hungarian municipality at the foot of the Alps on the southern slope of the Kőszeg mountains, located about two kilometers away from the Austrian border. This village used to be part of the estate of the Batthyány family. The ruins of the centre of the estate lie to the south of Bozsok. The Sibrik castle is on the northern edge of the village facing toward the woods. Between the state border and the village there is only a narrow mountainside with a forest. Refugees had to pass through the village in order to arrive in the neighbouring country, Austria. It was difficult to reach this remote village from the direction of Hungary; both Kőszeg and the nearest railroad are about ten kilometers away, and from the railroad you had to cross a gently sloping territory with bushes to arrive to the woods. On the other side of the frontier, Rechnitz is the nearest Austrian village.

Bozsok

On this place

The voluntary guide

The voluntary guide

Zoltán Gúth
Memory of Nations Places Mobile App
Get the app for free in your mobile app store!